[genealogische links]  [janse] [de jong] [smith] [ziere]

Genealogie

Al lang was ik ge´nteresseerd in mijn voorgeschiedenis. Ik smulde altijd van de verhalen die kennissen mij vertelden over hun stamboom en het onderzoek daarnaar. Ik realiseerde mij toen al, dat het een hobby zou worden die veel tijd zou vragen en die mij ook voortdurend bezig zou houden. Naast een drukke werkkring en activiteiten voor verenigingen die ook de nodige tijd kosten, was genealogie voorlopig nog niet voor mij weggelegd - althans dat dacht ik toen. Als ik 65 zou zijn, kon ik er altijd nog mee beginnen. Maar de werkelijkheid bleek anders. Toen ik weer eens op bezoek was bij een goede kennis, voor wie ik regelmatig foto's nam van grafstenen, kon ik de verleiding niet meer weerstaan en heb ter plekke een afspraak gemaakt om met hem mee te gaan naar het gemeentearchief van Rotterdam, dat toen nog gevestigd was in de Robert Fruinstraat in Rotterdam-West.

Het intrigeerde mij dat ik zo weinig wist van de familie van mijn vader. Ik kon mij niet herinneren op verjaardagen veel ooms en tantes van zijn kant te zijn tegen gekomen - en naar later bleek, ook juist. Mijn oudere broers en zus konden zich wel iets meer herinneren, maar toch ook niet meer dan enkele namen en gebeurtenissen. Ik moest dus echt zelf op onderzoek.

familie Janse: oom Jan, oma, opa, vader in 1923Ik richt me in het onderzoek op zowel vader's als moeder's kant. Mijn vader, Leonardus Janse (1913) is de zoon van Leonardus Janse (1886) en Maria Trewien (1886). De laatste is 'onecht' kind en bij het huwelijk van haar moeder, Hendrik Wisselaar met Jan Cornelis Trewien erkend door de laatste. Hoewel het best zou kunnen dat deze ook de biologische vader is, gaat mijn onderzoek naar de familie Trewien niet verder.

Van mijn moeder's kant was en is meer bekend. Mijn moeder, Elisabeth Hendrika de Jong (1914) is de dochter van Leendert de Jong (1872) en Elisabeth Smith (1872). Zowel de kant van de familie de Jong, als die van de familie Smith heb ik verder uitgediept. Hoewel ik me realiseer dat mijn familienamen (Janse, de Jong en Smith) niet zeldzaam zijn, lukt het mij toch - stukje voor stukje - om de familiehistorie te achterhalen. In de toelichting bij de verschillende stamnamen ga ik verder op dit onderzoek in.

Voorlopig ben ik alleen nog maar 'de diepte' en de 'breedte' ingegaan, dat wil zeggen zo ver mogelijk terug en zo breed mogelijk, dat wil zeggen zo veel mogelijk afstammelingen zien te achterhalen van mijn vroegst bekende voorouders.

Ook wil ik nog 'verdieping' aanbrengen in het onderzoek: ik wil weten waar en hoe mijn voorouders hebben geleefd, hoe het leven er uit zag in hun tijd en in welke omstandigheden ze opgroeiden.

Uitstapjes
Bij het onderzoek stuit je op zaken die je nieuwsgierigheid opwekken, families die je ook verder wilt uitwerken, of waarvan je het onderzoek wilt gebruiken als 'wisselgeld' om anderen die jou aan informatie helpen van dienst te kunnen zijn. Een aantal van deze uitstapjes heb ik ook op deze site gepubliceerd. Het gaat dan wel slechts om minuscule onderzoekjes, waarvan die van de familie Wuijster wel de grootste en meest uitgebreide is.

Parentelen van Toelichting op
Janse Janse
de Jong de Jong
Smith Smith
Sier Cornelisz. Ziere
Haga
v.d. Knoop
Kelder
Wuijster    
Edenburg